SEHH

    home

stichting

sri lanka

sierra leone

nieuws

doneren

contact

Het land

Sierra Leone is een land in West-Afrika, dat zich nog steeds herstelt van een tienjarige burgeroorlog in de periode 1991-2001. In de jaren 2014-2015 kampte het land met de ebola-epidemie. Die crises betekende een nieuwe tegenslag voor de opbouw van de economie. 70% procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens, 40% heeft geen toegang tot schoonwater, 80% geen toegang tot toiletten. Het grootste gedeelte van de bevolking is analfabeet: 53,1% van de mannen en 75.6% van de vrouwen. Er is een gemeenschappelijk taal, het Krio, een mengsel van het Engels en lokale talen. Ongeveer 60% van de bevolking behoort tot de Soennitische islam en 30% is Christen. Vrijwel alle bewoners hangen het animisme aan. Belangrijke exportproducten zijn mineralen (o.a. goud en diamant) en cacao. Momenteel wordt Siërra Leone door de Verenigde Naties geclassificeerd als het armste land ter wereld.

 

Inzet SEHH

Vanaf 2001 ondersteunt SEHH een aantal scholen in de arme wijken van de hoofdstad Freetown en in de binnenlanden. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met Abdul en Samira Fofana en hun stichting Friends of Sai Baba Society Sierra Leone. In 2016 is aan deze 15-jarige samenwerking een eind gekomen en sindsdien onderhouden we rechtstreeks contact met de scholen. Ook qua hulp hebben we onze bakens verzet en investeren we minder in stenen en (nog) meer in educatie en gezondheidszorg.

Educatie  

 

CALEB Preparatory and Modern High School, Calaba Town

SEHH heeft vanaf 2002, direct na de burgeroorlog, aan deze basisschool bijgedragen. Tijdens ons bezoek in 2016 waren de gedoneerde schoolbanken (ter plaatse geproduceerd) nog steeds in gebruik. Dankzij een enthousiaste en deskundige schoolleiding, heeft de school zich verder ontwikkeld met voortgezet onderwijs.

SEHH heeft in 2014 bijgedragen aan de bouw van een extra leslokaal en de aanleg van een schutting rond het schoolterrein. Dit laatste zorgt voor veiligheid en bescherming, van essentieel belang voor het welzijn en de gezondheid van de leerlingen.

Tijdens ons bezoek in mei 2016 hebben we een donatie toegezegd voor het realiseren van een betonnen vloer boven bestaande lokalen waarop de schoolautoriteiten drie nieuwe en zeer noodzakelijke lokalen kunnen bouwen.

 

Yonibana Secondary School, Yonibana en

Secondary School Seventh Day Adventist (SDA), Yele  

SEHH ondersteunt sinds 2008/2009 deze twee scholen voor voortgezet onderwijs in de binnenlanden van Sierra Leone. Zij liggen in arme streken van het land, het onderwijs is van lage kwaliteit. We zijn in 2009 begonnen met het verstrekken van beurzen aan 150 meisjes op beide scholen. Bewust is toen voor meisjes gekozen, om hen te stimuleren langer onderwijs te volgen. Vrouwen zijn in deze landen cruciaal voor de opvoeding van kinderen, voor betere hygiëne en voor modernisering. Dit schoolbeurzenproject liep af in 2016 maar we zetten het programma in een nieuwe vorm, op beide scholen voort. Nu komen op nadrukkelijk verzoek van de schoolleiding ook jongens in aanmerking voor sponsoring.


Naast deze scholingsprojecten heeft de stichting op beide scholen gezorgd voor onder andere een nieuwe waterput, sanitaire voorzieningen, computers (en generator), sportfaciliteiten en lesboeken. SEHH sponsort eveneens de studie van enkele leerkrachten die op beide scholen werkzaam zijn. Goede en gemotiveerde leerkrachten bepalen de kwaliteit van onderwijs en hebben veel invloed op de ontwikkeling van de jongeren.

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sierra Leone

Stichting Een Helpende Hand

stichting
sri lanka
sierra leone
nieuws
doneren
home
contact

anbi/avg

anbi/avg

English homepage

home en

Kaart Sierra Leone

Schoolmeisje

Leerlingen SDA SS Yele

Meisjes met studiebeurs

Gezondheidszorg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lion Heart Medical Center

De Nederlandse stichting Lion Heart Foundation uit Rotterdam heeft tien jaar geleden in de binnenlanden een klein ziekenhuis opgericht, het LHMC. Het ligt toevallig in hetzelfde dorp (Yele), waar SEHH een middelbare school bijstaat. Dit ziekenhuis was nauw betrokken bij de behandeling van ebola-patiënten. Ook nu nog moeten zij voorbereid zijn op nieuwe uitbraken. SEHH heeft hen tijdens de crises financieel gesteund en droeg onlangs bij aan de bouw van een isolatie-afdeling. Zie voor informatie ook www.lion-heart.nl

 

Op dit moment verkent SEHH samen met de stichting Lion Heart Foundation in Sierra Leone de kansen om het gezondheidsonderwijs op ‘onze’ school in Yele naar een hoger plan te brengen. Het zou mooi zijn als we deze school een kweekvijver kunnen laten zijn voor nieuwe medische krachten in het plaatselijke ziekenhuis.

 

 

Lion Heart Medical Centre